Cushing / PPID

Cushing of PPID is een aandoening die eigenlijk alleen bij oudere paarden optreedt (vanaf een leeftijd van ong. 15 jaar). Het wordt veroorzaakt door een vergrote pijnappelklier die zorgt voor een verhoogde hormoonproductie van onder andere cortisol.

Symptomen
Een aantal symptomen die bij een paard met Cushing kunnen optreden zijn een lange krullerige vacht, overmatig zweten, veel drinken en veel plassen, terugkerende hoefbevangenheid, allerlei infecties die slecht willen genezen, spiermassaverlies en in enkele gevallen kunnen blindheid en epileptiforme aanvallen optreden.

Behandeling
De diagnose is te stellen door urine onderzoek en/of bloedonderzoek waarbij gekeken kan worden naar of er een verhoging is van het glucosegehalte en/of het hormoongehalte. Behandeling van deze ziekte is bij paarden alleen maar mogelijk met vrij dure medicatie (afhankelijk van de dosering die een paard nodig heeft begint dit bij minimaal ongeveer 70 Euro per maand). Hiermee kan er verbetering van de symptomen/klachten worden bereikt maar geen genezing van de oorzaak van de aandoening. Op langere termijn hangt de prognose vooral af van het feit of er complicaties zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid optreden.