Nageltred

Stel: je haalt je paard kreupel van de weide, een paar uurtjes nadat je hem daar perfect gezond hebt achtergelaten. Je ziet geen wondjes op het been, maar wanneer je de voet van je paard optilt om zijn hoef te checken, zie je dat er een spijker in de voet van je paard is gedrongen: nageltred. Wat kun je dan het beste doen?

Laat het scherpe voorwerp zitten
Hoewel het je een goed idee kan lijken om meteen de oorzaak van de kreupelheid weg te nemen, laat je de spijker het beste zitten en bel je je dierenarts. De binnenkant van de hoef bestaat uit verschillende structuren en als daar een infectie ontstaat, is die erg moeilijk te behandelen. Laat de spijker (of welk scherp voorwerp dan ook) in de voet van je paard zitten. De dierenarts moet zien hoe diep het zit en in welke richting precies om te kunnen inschatten welke structuren er beschadigd kunnen zijn. In sommige gevallen wordt er zelfs een foto gemaakt met het voorwerp nog in de voet zodat goed te zien is hoe diep het zit.

Na verwijderen voorwerp: behandelen als abces
Als je dierenarts meent dat het vreemde voorwerp geen schade heeft toegebracht aan belangrijke inwendige structuren, zal hij het verwijderen. Wellicht zal je de wond in de hoef moeten behandelen als een abces: de hoef weken en verbinden om verdere infectie te voorkomen. Dit is het gunstigste scenario. Het zou ook kunnen dat je dierenarts antibiotica voorschrijft en je paard inent tegen tetanus.

Meer schade: naar de kliniek
Als de schade groter is, zal de behandeling anders zijn. Vaak worden paarden doorverwezen naar de dierenkliniek. Orale antibiotica of antibiotica die ingespoten worden, zijn vaak niet geconcentreerd genoeg om ook in de onderste ledematen te werken. Daarom worden ze soms heel lokaal toegediend in een onderbeen. Het paard wordt dan verdoofd en staand behandeld, een paar dagen na  elkaar.

Ook een operatie behoort tot de mogelijkheden. Het paard wordt dan volledig verdoofd en men zoekt hoe en tot waar het gat in de hoef loopt. Op die manier kan de wondgang goed gespoeld worden, zodat het gevaar op infectie vermindert.

Prognose? Hangt ervan af…
Het herstel neemt tijd in beslag, en hoe eerder je paard de juiste behandeling krijgt, hoe beter. Als er geen grote onderliggende schade is, zal het herstel wellicht voorspoedig verlopen. Is er echter aanzienlijk meer schade, hangt de prognose af van hoe snel de dierenarts erbij was en hoe de hoef behandeld wordt. Helaas kunnen sommige voorwerpen onherstelbare schade aanrichten aan de hoef.

Bron: The Horse