Paard ziet wereld op gelijkwaardige manier als mens

Onderzoek uit een recente studie wijst uit dat paarden de wereld op een gelijkwaardige manier visueel kunnen waarnemen als dat mensen dat kunnen doen.

Voor dit onderzoek werd een computergestuurde touchscreensysteem gebruikt om de visuele herkenningsvaardigheden van drie pony’s te onderzoeken. Met name werd gekeken naar verscheidene afbeeldingen met verschillende groottes en vormen. Op een scherm werden deze getoond en wanneer het ‘juiste’ antwoord gegeven werd, dat de onderzoekers hadden gekozen, kregen de pony’s een beloning.

De resultaten van het onderzoek werden vergeleken met die uit andere onderzoeken, waarbij chimpansees, dolfijnen en mensen eenzelfde soort test ondergingen. Het onderzoek wees uit dat alle vier de zoogdieren op dezelfde manier vormen waarnemen. “Het is opmerkelijk dat deze zoogdieren, die zelfs enorm verschillen in fysieke verschijningen en leefomgevingen, op een gelijkwaardige wijze visueel waarnemen”, aldus hoofdonderzoeker Masaki Tomonaga van Kyoto University.

Het onderzoek, dat in november 2015 gepubliceerd werd, werd door Tomonaga, Kiyonori Kumazaki, Florine Camus, Sophie Nicod, Carlos Pereira en Tetsuro Matsuzawa uitgevoerd. De Franse en Japanse onderzoekers hopen nu uit te vinden op welke manier deze dieren dingen die zij zien kunnen interpreteren.

Meer informatie over het onderzoek.

Bron: Horse & Hound / Royal Society Publishing