Denemarken komt met video over nieuwe regels neusriemen

Op basis van de uitslagen van een uitgebreide studie naar harnachement, heeft het bestuur van de Deense Hippische Federatie destijds het besluit genomen om een limiet te stellen aan hoe strak een neusriem op wedstrijden mag. De neusriem helpt bij de communicatie van ruiter en paard. Opent het paard zijn mond, dan komt er druk op het neusbeen, maar zodra het paard zijn mond sluit, verdwijnt die druk.

Studie
De studie liet een duidelijke relatie zien tussen een strakke neusriem en het ontstaan van letsel in de mond. De Deense Hippische Federatie liet daarop weten dat zij het ontstaan van dergelijk letsel door het gebruik van harnachement niet wil toestaan.

Controle
Tussen de riem en het neusbeen moet minimaal 1,5 cm zitten. Een official meet deze afstand door een staafje van 1,5 cm tussen de riem en het neusbeen te steken. Als de neusriem te strak zit vraagt de official aan de ruiter om de neusriem losser te maken, hierna mag de ruiter gewoon meerijden op de wedstrijd. Als de ruiter dit weigert, mag hij of zij niet starten.

Een aantal landen gaf al aan dat ze het voorbeeld van Denemarken gaan volgen. Nederland heeft hier nog niets over bekend gemaakt en volgt vooralsnog de regelementen van de FEI.Bron: Horses/Bit/Dressagenews

Lees ook:
- Neusriemproblematiek ook in Zweden onder de aandacht
- Onderzoek wijst uit: 44% van de neusriemen te strak
-
Nieuw licht op neusriemen: ‘Slechts 7% zit los genoeg’
-
Te strakke neusriem geeft stress