Woede na uithongeren tientallen paarden

In Bulgarije is commotie ontstaan over de dood van tientallen paarden. Activisten troffen de stervende dieren aan op een berghelling in het westen van het land, vlakbij de grens met Macedonië.

Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend dat ongeveer zeventig dieren zijn gestorven. De paarden die nog leven, zijn er slecht aan toe. Een woordvoerster van het OM zei dat een onderzoek is begonnen naar de eigenaar van de ongeveer honderd dieren. Hij zou ‘aanzienlijke subsidiebedragen’ van de EU hebben ontvangen om paarden te fokken.

Hulpeloos
Activisten hadden zondag alarm geslagen over de toestand van de dieren. “Ze lopen veel gevaar door de diepe sneeuw, lage temperaturen en door de wolven”, zei activiste Elitsa Dimitrova. “Ze verhongeren. Ze hebben lange tijd niets gegeten en ze zijn hulpeloos. Als ze geen kracht meer hebben, vallen ze gewoon om in de sneeuw.”

Ophef
De onthulling leidde tot ophef in het Oost-Europese land. Zowel dierenrechtenorganisaties als burgers reageerden geschokt op het lot van de dieren.

Straf en boete
Volgens het OM is de de straf voor dergelijke wreedheid tegen dieren maximaal drie jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 5.000 Bulgaarse lev, omgerekend iets meer dan 2.500 euro.

Bron: RTL/Reuters