Nederlandse paardenhandelaren op grote schaal benaderd door Chinese oplichter(s)

Deze zwendel is al zeker een half jaar bezig. Nederlandse paardenhandelaren worden per mail benaderd door een Chinese investeringsmaatschappij (Yunnan Provincial Investment Holdings Group Co.,Ltd) om voor 800.000 euro tussen de 15 à 20 paarden bij elkaar te zoeken voor de export naar China. 400.000 euro zou dan alvast worden overgemaakt. Het gaat om springpaarden en dressuurpaarden, die qua niveau mogelijk de klasse M zouden kunnen behalen. Verder gaat het om paarden waarmee buitengereden kan worden en die een goed karakter hebben. De schofthoogte moet tussen de 1.50 m en 1.70 m zijn. Merries, ruinen of hengsten maakte deze Chinezen allemaal niet uit.

Wel dient de Nederlandse paardenhandelaar dan alvast even een contract te tekenen en alvast wat geld over te maken voor de bankkosten, zodat de eerste 400.000 euro alvast kan worden overgemaakt.

Openheid van zaken
Advocaat Stephan Wensing werd meermaals benaderd door verschillende cliënten om hen van juridisch advies te voorzien om zo het aansprakelijkheisdrisico van deze cliënten te minimaliseren bij de export van die paarden naar de Chinese provincie Yunnan. Zo ook twee dagen geleden door de springruiter Eric Naberink uit Coevorden. Doordat Eric Naberink, de zoveelste cliënt was, die over dezelfde Chinese oplichters begon, hebben zij besloten om deze dubieuze exportpraktijken openbaar te maken.  “In eerste instantie geloven de handelaren het voorstel van de Chinezen allemaal. Als je de paarden inkoopt voor rond de 3.000 euro, dan zou je denken een grote slag te kunnen slaan zo vlak voor je pensioen”: aldus Stephan Wensing. Toen een paardenhandelaar, die in Friezen handelt, een mail van de oplichters ontving en hij vervolgens de Chinezen berichtte dat hij alleen maar 2 of 3-jarige Friezen had om te verkopen en de Chinesen hiermee ook akkoord gingen, toen werd het dubieuze karakter van deze handel wel overduidelijk. Verder klopte het mailadres ook niet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Doordat de website in het Chinees is www.cnyig.com en translate.google.com tegenwoordig uitkomsten biedt, kon ook worden opgemerkt dat dit een scam betrof.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Foto: Stephan Wensing, hippisch advocaat