Oudere paarden met gewrichtsproblemen: wat kun je doen?

Oudere paarden hebben vaak gezondheidsproblemen, net als oudere mensen. Verminderde mobiliteit door kreupelheid is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij oudere paarden. Vaak komt dat door een degeneratieve gewrichtsziekte (degenerative joint disease of DJD), zoals osteoartritis (OA).

Veel factoren spelen een rol
Dierenarts Laura Petroski zegt: ‘Het is duidelijk wat het effect van een DJD en OA is: permantente veranderingen aan het zachte weefsel en de beenderen in de aangetaste gewrichten, die uiteindelijk tot pijn lijden. Het paard zal vaak ook niet meer in staat zijn om te trainen.’

DJD en OA bij oudere paarden wordt meestal veroorzaakt door te veel arbeid: op de drafbaan, in de wedstrijdring, de manege of lange buitenritten. Vooral bij topsportpaarden, die vaak heel intensief aan het werk gezet worden, zal dat zijn tol eisen.

Petroski zegt: ‘Maar er zijn nog andere factoren die een rol kunnen spelen: genetische aanleg, kraakbeenproblemen, ontwikkelingsproblemen, slecht bekappen of beslaan, en abnormaal veel gewicht moeten dragen of trekken.’ Die verschillende factoren kunnen elkaar ook versterken, zodat een behandelplan ook complexer wordt.

Wat kan je doen om je paard te helpen?
Er zijn een aantal zaken die je kan doen of waar je op kan letten om je oudere paard te helpen:

  • Zorg ervoor dat je paard goed bekapt of beslagen is, zelfs als je daarvoor de mening van een andere bekapper of hoefsmid moet vragen. Slecht verzorgde voeten kunnen de gewrichten extra belasten en voor problemen zorgen.
  • Zet je oude paard vaak op de weide: grazen en rondstruinen op de weide is voor elk paard gezond, maar oudere paarden hebben er nog meer baat bij. Je kan ze aanmoedigen om te bewegen door de voeder- en drinkplekken verder uit elkaar te zetten.
  • Als je gaat rijden, neem voldoende tijd voor de opwarming en de cooldown. Oudere paarden worden vaak uit hun stal geplukt, opgezadeld en aan het werk gezet. 15 tot 20 minuten stappen zal helpen om stramme gewrichten los te maken. Dat is zeker belangrijk voor paarden die in lessen lopen.
  • Als je oudere paard niet vlot beweegt, laat dan onmiddellijk een dierenarts komen. Bij ongezonde oude paarden kan het uitstellen van veterinaire hulp blijvende effecten hebben en meer schade veroorzaken. Oudere paarden hebben vaak meer tijd nodig om te herstellen van kreupelheid.
  • Verdiep je in de verschillende gewrichtssupplementen die er bestaan.  Vaak wordt aan paarden met een gewrichtsziekte (een combinatie van) glucosamine, chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur gegeven.


Bron: Kentucky Equine Research

Lees ook: Ouderdom