Weinig animo voor ‘paardenwijken’

De Nederlandse paardenwijk die in de Gelderse gemeente Bronckhorst wordt gebouwd, krijgt een andere opzet. Volgens de ontwikkelaar is er veel interesse maar vooral van mensen zónder paard. Ook in andere delen van Nederland waren eerder plannen voor een paardendorp of paardenwijk. Geen enkel plan haalde de eindstreep.

De in aanbouw zijnde woonwijk voor mensen die van paarden houden, ziet er nog verlaten uit. Er zijn wat huizen in aanbouw, liggen veel bergen zand en er hangt een straatnaambordje met de tekst Paardendorpseweg. Er is echter geen paard of rijhal te bekennen, wat juist de bedoeling was. Het lag vorig jaar al in de verwachting dat de paardenwijk voltooid zou zijn.

Geen paard
“De kavels voor vrijstaande woningen waren rap verkocht”, aldus Roy Barthen die het project ontwikkelt. “Maar met de bijzondere walwoningen liep het anders. We kregen enorm veel aanvragen. Vooral van mensen uit het Westen. Die vonden de woningen geweldig. Probleem was alleen dat ze geen paard mee zouden brengen.”

Voorwaarde
Het stallen van een paard in het nog te bouwen ruitersportcentrum in de wijk is een van de voorwaarden om er een woning te mogen kopen. Het is onderdeel van de totale exploitatie van de wijk. “Daarom hebben we de plannen wat veranderd en de walwoningen geschrapt”, zegt Barthen.

Ruitersportcentrum
De ontwikkelaar verwacht dat na de bouwvak begonnen wordt met de bouw van het ruitersportcentrum dat wat minder luxe wordt dan in de aanvankelijke plannen. Het gaat bestaan uit twee rijhallen en tenminste 25 stallen. Dit aantal kan zo nodig worden uitgebreid naar 50 stuks.

Woning met stal
Ook in andere delen van Nederland, waaronder Lelystad en Emmeloord, waren eerder plannen voor een paardendorp of paardenwijk. Geen enkel plan haalde de eindstreep. Volgens Barthen deels omdat ze te ambitieus waren met grote aantallen woningen maar ook omdat de huizen flink aan de prijs waren. “Als je vier of vijf ton neer moet tellen om bij je paard te kunnen wonen, kun je ook op zoek gaan naar een woning in het buitengebied met een stal.”

Bron: Gelderlander