Staart- en maneneczeem: Wat doe je eraan?

Verandert de mooie volle staart en de weelderige manen van je paard in het voorjaar in een ontplofte haardos? Grote kans dat jouw paard last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME).
Paarden met SME hebben vreselijke jeuk en schuren manen en staart vaak helemaal kaal. De oorzaak is het speeksel van een minuscule kleine mug, de alom gevreesde knut (culicoïde).

Jeuk kan veel oorzaken hebben, zoals luizen, mijten, een worminfectie of zomereczeem. Als je niet zeker weet of het zomereczeem is, raadpleeg dan eerst je dierenarts om zaken uit te sluiten en de juiste diagnose te stellen

Tips bij zomereczeem:

  • Voorkomen is beter dan genezen, dus zodra je de eerste knut ziet vliegen pak je je paard goed in met een eczeemdeken. Een eczeemdeken is tot dusver het beste medicijn tegen zomereczeem.
  • Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray.
  • Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos op de markt die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het stillen van de jeuk. Het is een kwestie van proberen wat bij jouw paard helpt. Het belangrijkste is om de huid soepel te houden.
  • Knutten komen af op vochtige plekken, dus zorg ervoor dat er geen emmers of bakken met stilstaand water in de omgeving van je paard staan. Staat je paard in een weide die grenst aan een sloot of waterpoel? Vraag je dan af of dit de meest geschikte plek is voor een paard met zomereczeem. Kun je je paard in een andere wei zetten? In sommige gevallen kun je je paard zelfs beter (tijdelijk) verhuizen. Eczeempaarden gedijen het beste in open, winderige weides in de buurt van de kust.
  • Knutten zijn het meest actief rond schemering. Staat je paard ’s nachts op stal? Zorg er dan voor dat je hem binnenhaalt voordat het gaat schemeren. Of zet hem juist na de schemering buiten en haal hem voor de ochtendschemering weer binnen.
  • Er zijn paarden die zulke ernstige klachten hebben dat ze zich tot bloedens toe schuren. Ontsmet in dat geval de wondjes goed om infecties te voorkomen. Zijn de problemen ernstig, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Die kan corticosteroïden voorschrijven om de allergische reactie tijdelijk te onderdrukken. Let wel: dit is een tijdelijke oplossing met als mogelijke bijwerking bijvoorbeeld hoefbevangenheid.

Bron: KNHS

Lees ook: Ga de strijd aan met zomereczeem