Landingsverbod voor luchtballonnen bij FNRS bedrijven

Luchtballonnen mogen niet meer landen in de buurt van paardenweides van FNRS bedrijven. Dit is de FNRS overeengekomen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Aanleiding van dit verbod was een luchtballon die in de zomer van 2017 vlak over een weiland met paarden voer in Eemnes. Twaalf paarden gingen er in blinde paniek vandoor door het rode gevaarte dat opeens opdook vanachter de bomen. Er raakten geen paarden zwaar gewond na het incident.

Landkaart met bruine vlekken
De FNRS heeft een kaart gemaakt waarop alle paardenbedrijven, aangesloten bij de FNRS, bruin zijn gemarkeerd. De ballonvaarders krijgen de beschikking over deze kaart en zo wordt gehoopt dat de ballonnen niet meer vlak over een paardenwei varen. Niels Kon, ballonvaarder en lid van de KNVvL zegt over de afspraak: “Wij kunnen geen garanties geven, behalve dat we rekening houden met de gebieden waar paarden zijn. Het probleem is dat je met de wind meewaait”.

Meerdere incidenten
Niet alleen paarden kunnen in paniek raken van de ballonnen. Ook schapen en koeien reageren op een overvarende ballon met als resultaat dat ze door het draad gaan of in een sloot belanden. Het voorval in Eemnes was niet de eerste keer dat dieren vluchtten voor een luchtballon. De FNRS meldt dat er eerdere voorvallen zijn gemeld van paarden die in paniek raakten doordat een ballon in de buurt wilde landen.

Bron: De Telegraaf / RTV Utrecht / FNRS

Lees ook: Paarden in paniek door laaghangende luchtballon