Everdale drager van WFFS-gen

In de Verenigde Staten is de aandacht voor het ‘Warmblood Fragile Foal Syndrome’ al eerder op gang gekomen. De Hilltop Farm zette het allemaal in een stroomversnelling door de hengst Sternlicht terug te trekken uit de fokkerij. Diezelfde Hilltop Farm heeft nu bekend gemaakt dat Everdale (Lord Leatherdale x Negro), waarvan zij het sperma verdelen, drager is van het gen dat de afwijking veroorzaakt.

Gertjan van Olst heeft de hengst laten testen en uit die test bleek dat in de KWPN-fokkerij zeer veel ingezette hengst drager is. Ook de andere hengsten van Van Olst zijn getest: Everdales vader Lord Leatherdale en moedersvader Negro zijn geen dragers volgens de test, ook Everdales halfbroers Chippendale en Glamourdale zijn geen drager van het gen.

906 geregistreerde nakomelingen
Everdale heeft bij het KWPN in de database 906 geregistreerde nakomelingen. De oudste nakomelingen van Everdale zijn nu 5, hij werd in het voorjaarsonderzoek van 2012 ingeschreven in het stamboek. Op Facebook meldde de fokster Mary Nuttal een door de aandoening gestorven veulen van Everdale (mv. De Kooning) en ook de Australische Stoeterij Harris Park Warmbloods meldde een dat HPW Emmett RW (Everdale x Donnerschwee) drager is van het gen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl