Britse onderzoekers willen effectief vaccin tegen rhino creëren

Britse onderzoekers zijn hard aan het werk om een beter vaccin tegen het Equine Herpesvirus (rhinopneumonie) te ontwikkelen. Dat vaccin moet paarden beter beschermen tegen de neurologische vorm van rhinopneumonie, en voorkomen dat drachtige merries hun veulen verwerpen.

Vijf jaar durend onderzoek
Het onderzoeksprogramma, dat in totaal vijf jaar in beslag zal nemen, wordt geleid door dokter Neil Bryant. Hij werkt voor het Animal Healt Trust en omschrijft rhino als een groot gezondheidsprobleem voor paarden en veulens, en een emotioneel én financieel probleem voor hun eigenaars en fokkers.

‘Elk paard kan het krijgen, op elk mogelijk moment. Een vaccin zal dus alle paarden ten goede komen, het zou helpen om deze ernstige en soms fatale ziekte te controleren.’

Ernstige ziekte
De virale infectie kan ademhalingsproblemen veroorzaken, ervoor zorgen dat merries hun veulen verwerpen of zelfs fataal zijn voor paarden. Paarden kunnen er ook neurologische problemen door krijgen, van lichte instabiliteit tot volledige verlamming.

Net als andere vormen van herpes kan rhino sluimerend in het lichaam van een paard aanwezig zijn, en op een later tijdstip dan de kop opsteken. Een volkomen gezond ogende drachtige merrie kan plots haar veulen verwerpen, of symptomen van een ademhalingsziekte vertonen. Een fit paard kan plots abnormaal beginnen te stappen, en kan misschien na een paar uren zelfs niet meer opstaan.

Internationale financiële steun
Onderzoeker Bryant zegt: ‘We waren er ons van bewust dat er nood is aan een nieuw en verbeterd vaccin tegen de neurologische variant van rhino.’ Het Animal Health Trust bracht daarop een stuurgroep samen, waarin experten op het vlak van herpes (zowel bij mensen als bij paarden) met elkaar overleggen. Zij oordeelden dat de beste oplossing een ‘modified live virus’-vaccin was. Dat houdt in dat het vaccin wel het virus bevat, maar dat het zo is gemodificeerd dat het de ziekte niet veroorzaakt.
Het onderzoek krijgt financiële steun van over de hele wereld.

‘Combinatie van verschillende mutaties’
Bryant is ervan overtuigd dat het team een effectief vaccin zal ontwikkelen. De onderzoekers zullen verschillende virussen construeren, mét mutaties. Ze denken dat het uiteindelijke vaccin een combinatie zal worden van verschillende mutaties van het virus.

‘We hopen dat onze resultaten de ontwikkelaars van de vaccins kunnen verder helpen om een effectief vaccin te creëren,’ zegt Bryant.

Bron: Horsetalk

Lees ook:
- Rhinopneumonie
-
Rhino vastgesteld in Doorn