NRPS bezig met WFFS-beleid

Het NRPS geeft in een persbericht aan bezig te zijn met WFFS. “Het NRPS is met alle betrokkenen en experts in overleg welke maatregelen er als stamboek genomen kunnen worden om de zorg bij de fokkers weg te nemen“, schrijft het stamboek en tegelijkertijd wordt er een oproep gedaan alle WFFS-verdachte veulens te melden.

Het NRPS wil inventariseren welke hengsten eventueel drager zijn en bekijken of het gewenst dan wel noodzakelijk is de WFFS-test standaard in te voeren als onderdeel van het veterinair onderzoek bij de hengstenkeuring.

Open communicatie Van Olst
Het stamboek prijst de open communicatie van hengstenhouder Gertjan van Olst. Tot dusver is in Nederland gebleken dat een hengst van Gertjan van Olst drager is. Van Olst is heel transparant in zijn communicatie hierover, en maakt bekend welke van zijn hengsten drager zijn en welke niet.

Oproep
Het NRPS doet tenslotte een oproep aan alle fokkers: Indien het vermoeden bestaat dat u te maken heeft met een WFFS veulen, wordt u dringend verzocht dit aan ons te melden. In elk geval raden wij aan, uiteraard na overleg met de dierenarts, bij een doodgeboren veulen of een veulen met afwijkingen, sectie op het veulen te laten verrichten om de precieze oorzaak te achterhalen, om herhalingen te voorkomen. In alle gevallen willen wij als stamboek graag op de hoogte worden gebracht. Daar worden alle fokkers wijzer van, en het verlaagt de kans op herhaling.

Bron: NRPS

Lees ook:
- Naast Everdale ook Inclusive en Inspire drager WFFS-gen
- Everdale drager van WFFS-gen