Kunnen we binnenkort vaccineren tegen zomereczeem?

Zo’n tien procent van alle paarden ter wereld heeft last van staart- en maneneczeem (SME), ook wel zomereczeem genoemd. Tot nu toe was er nog geen behandeling tegen SME, maar een team van dierenartsen heeft nu aangekondigd dat ze een effectief vaccin tegen SME hebben ontwikkeld.

Tot nu toe geen behandeling
Staart-en maneneczeem (SME) wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor stoffen uit het speeksel van knutten (Culicoïdes). Sommige paarden zijn daar erg gevoelig voor, terwijl anderen er niet op reageren. De meeste paarden met SME hebben jeuk aan manen en staart en gaan daar schuren, maar sommige paarden hebben ook last van jeuk aan hun buik.

Tot nu toe was er geen goede behandeling tegen SME bekend. Daar zou nu dus verandering in komen.

IL-5 blokkeren
Aangezien de aandoening dus een allergische reactie is (wat inhoudt dat het immuunsysteem van het paard overreageert op een prikkel), hebben de onderzoekers bekeken of ze interleukine-5 (IL-5) konden blokkeren.

Interleukinen zijn natuurlijke stoffen die lijken op hormonen, en die geproduceerd worden door de witte bloedlichaampjes. Ze helpen het lichaam om infecties en ziektes te bestrijden: interleukinen regelen en stimuleren het immuunsysteem. Het is bekend dat IL-5 de eosinofiele cellen aanstuurt: dat zijn de onstekingscellen die een rol spelen in allergische reacties.

Allergische reactie minimaliseren
Door paarden te vaccineren met een molecule die de acties van IL-5 kan voorkomen of afzwakken, zou de reactie van het immuunsysteem van het paard op de knutten geminimaliseerd kunnen worden. De eosinofiele cellen zouden dan immers niet zo ijverig aan de slag gaan en dus niet zo’n allergische reactie veroorzaken.

Onderzoekster Laura Petroski zegt: ‘Het vaccin werd goed verdragen en er werden succesvol antilichaampjes aangemaakt die de werking van IL-5 blokkeerden.’

Hoopgevende resultaten
Er werden 19 IJslanders met SME gevaccineerd. 17 daarvan maakten ook effectief antilichaampjes aan tegen de werking van IL-5.

De klinische toestand van de paarden werd na het vaccin vergeleken met hun toestand in het jaar ervoor. De mate waarin ze last hadden van SME was drastisch verminderd. Voor de helft van de gevaccineerde paarden was de klinische toestand met 50% verbeterd, voor een vijfde zelfs met 75%. De onderzoekers concluderen dan ook dat hun vaccin de eerste succesvolle immunotherapeutische behandeling is tegen een chronische aandoening bij paarden.

Kentucky Equine Research zegt dat het vaccin op dit moment nog niet is toegestaan in Amerika: men wacht nog op goedkeuring van de overheid.

Bron: Kentucky Equine Research

Lees ook:
- Staart- en maneneczeem: Wat doe je eraan?
- Ga de strijd aan met zomereczeem