NRPS komt met lijst van WFFS-vrije hengsten

Zes NRPS-rijpaardhengsten zijn drager van het gendefect dat Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) kan veroorzaken, drie spring- en drie dressuurhengsten. Dat is vrijdag op de ledenraadsvergadering van het stamboek bekend gemaakt. De eigenaren van de hengsten zijn al ingelicht over de resultaten, maar de namen werden op de ledenraadsvergadering nog niet gedeeld. Verder heeft het NRPS zaterdag een lijst met hengsten op de site gezet, die in ieder geval geen drager zijn. Daarbij moet wel worden gezegd dat nog niet alle resultaten binnen zijn.

Het NRPS maakte als eerste rijpaardenstamboek bekend de gehele hengstenstapel te gaan testen op het gendefect dat Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) veroorzaakt. Gezien de geringe omvang van het stamboek konden de hengsten binnen twee weken worden getest. Het NRPS testte ook de ponyhengsten, daar werden geen dragers gevonden.

Grootste deel
Het allergrootste deel van de actieve NRPS-goedgekeurde hengsten heeft nu de DNA-test naar het WFFS-gen ondergaan. Van de 110 hengsten zijn tot dusver 68 rijpaardhengsten volgens het laboratorium van Van Haeringen geen drager.

Klik hier voor de lijst met NRPS-hengsten, die volgens het laboratorium van Van Haeringen zeker geen drager zijn.

Klik hier voor de NRPS rijpaardhengstenstapel 2016 en de aanvulling van 2017.

Bron: Horses.nl / NRPS

Lees ook:
- NRPS bezig met WFFS-beleid
- Naast Everdale ook Inclusive en Inspire drager WFFS-gen
- Everdale drager van WFFS-gen