205 botten, 44 tanden: het paard in cijfers!

Het paard kan op verschillende manieren beschreven worden, en dus ook met een heleboel cijfers. Er zijn, om maar een voorbeeld te geven, zo’n 350 paarden- en ponyrassen.

7 miljoen
Volgens de Eurogroep voor Dieren en World Horse Welfaren 2015 waren er ongeveer 7 miljoen paarden en pony’s in Europa.

205 botten
Het skelet van een paard bestaat uit 205 botten, die het dier in staat stellen om te bewegen. In tegenstelling tot de mens heeft een paard geen sleutelbeen. Afgezien daarvan zijn de botten van mens en paard vergelijkbaar, maar onze morfologie is natuurlijk wel compleet anders.

125 genetische modificaties
Sinds het ontstaan van de soort, heeft het paard zich moeten aanpassen aan zijn omgeving. De soort is dus geëvolueerd in functie daarvan. Dat houdt in dat er een aantal genetische modificaties zijn geweest, die het paard hebben gemaakt tot hoe het vandaag is. 125 genetische modificaties, om precies te zijn.

44 tanden
De mens heeft 32 tanden, het paard heeft er 44.

340° zicht
Doordat de ogen van het paard aan de zijkant van zijn hoofd staan, heeft het paard een gezichtsveld van 340°. Het paard ziet het minste vlak voor zich, en het meeste naast of achter zich. Op die manier kan hij het beste vluchten voor roofdieren.

28 disciplines in Frankrijk
Volgens de Fédération Française d’Equitation zijn in Frankrijk 28 disciplines van de paardensport geregistreerd en worden die dus ook beoefend.

25 km/u
De gemiddelde snelheid van een galopperend paard is 25 km/u. In draf is dat 14 km/u, en in stap 7 km/u.

Bron: Grand Prix Replay