Pas op voor Jacobskruiskruid!

Bij paardeneigenaren gaan bij het horen van ‘Jacobskruidkruid’ de alarmbellen rinkelen. Het eten van deze plant kan voor paarden namelijk de dood betekenen.

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Het is verontrustend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. De plant verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen…

Bestrijding
Het kruid moet dringend bestreden worden om ernstige gevolgen te vermijden. Helaas gebeurt er op het terrein weinig of niets. Het probleem wordt grondig onderschat. Iedereen die weiden, bermen… in beheer heeft wordt dan ook opgeroepen om Jacobskruiskruid te bestrijden. Enkel indien iedereen een steentje bijdraagt kan de plant teruggedrongen worden.

De paarden zullen er in de wei wel omheen eten, maar eenmaal gedroogd herkennen ze het niet meer. Voer dus nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop Jacobskruiskruid staat en let op als je kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt.

Reportage
HippoTV zond in 2010 een uitgebreide reportage uit Jacobskruiskruid. Daarin komen Prof. Gunther Van Loon (Universiteit van Gent) en een paardeneigenaar die dieren verloor aan Jacobskruiskruidvergiftiging, aan het woord.


Bron: Paardenpunt.vlaanderen.nl