CPR redt paard met hartstilstand

Franse dierenartsen hebben het leven van een paard gered door CPR (cardiopulmonale resuscitatie) uit te voeren. De merrie had na een operatie een hartstilstand gekregen, maar kon gered worden dankzij hartmassage en beademing.

Geen ademhaling, geen hartslag
De zeventienjarige Hannoveranermerrie was binnengebracht voor een operatie aan een gebroken tand.  De operatie verliep vlot en er waren geen complicaties opgetreden. Na de operatie  kon de merrie zelfstandig ademen, en ze werd klaargemaakt om overgebracht te worden naar de recovery box. Daar merkten dierenartsen dat ze niet meer ademde. Ze vonden geen hartslag meer, haar slijmvliezen waren grijs en haar pupillen waren verwijd.

Hartmassage met knieën
De dierenartsen startten meteen met de hartmassage. Een van hen sprong met zijn knieën op de borstkas van de merrie. Na twee minuten nam een andere arts het over, en ook die werd na twee minuten afgelost. De merrie kreeg intussen ook beademing en een injectie met adrenaline en saline.

De derde dierenarts die de hartmassage uitvoerde, was wat zwaarder dan de andere twee. Hij gebruikte zijn extra gewicht goed: hij ging op de borstkas van het paard zitten en bewoog ritmisch op en neer. Intussen werden de parameters van de merrie goed in de gaten gehouden.

Volledig herstel
Vijf minuten na de start van de CPR, bleek het hart van het paard opnieuw te kloppen. De artsen stopten met de hartmassage, maar bleven de merrie wel beademen. Tien minuten later begon het paard ook weer te ademen, en haar toestand verbeterde zienderogen: ze begon zelfs weer te bewegen.

De merrie kwam weer bij bewustzijn, en werd met behulp van touwen opnieuw op haar benen gezet. Een neurologisch onderzoek wees uit dat ze alert was, met normale pupilreflexen. De merrie was ook niet blind of doof, en stond stevig op haar benen. Ook een echo van haar hart, die twee dagen later werd gemaakt, wees niet op problemen. Een week later mocht de merrie de dierenkliniek verlaten.

‘CPR bij paarden meestal zonder succes’
Clara Conde Ruiz en Stéphane Junot van de universiteit van Lyon beschreven de case in het tijdschrift Frontiers in Veterinary Science. Zij zeggen dat hartstilstanden bij paarden, ten gevolge van anesthesie, nog erg weinig bestudeerd zijn.

Ruiz en Junot stellen dat CPR vaak weinig succesvol is bij volwassen paarden. ‘De grootte van het dier én de fysieke inspanning die nodig is om hartmassage toe te passen, zorgen ervoor dat dat moeilijk uit te voeren is. Tijdens de recovery wordt het paard vaak ook niet uitgebreid gemonitord: een hartstilstand wordt dan laat opgemerkt, met een minder goede afloop als gevolg.’

‘Techniek én gewicht’
In een eerdere studie werd beschreven dat 80 borstcompressies per minuut een beter resultaat opleveren dan een lagere frequentie. Ruiz en Junot stellen dat dat erg moeilijk is om in de praktijk te bereiken. Volgens hen kreeg de merrie wellicht 40 à 60 borstcompressies per minuut. Ook het gewicht van degene die de hartmassage uitvoert, is van belang.

‘De derde dierenarts was de zwaarste, en ook de meest ervaren chirurg. Hij gebruikte niet alleen zijn knieën, maar zijn volledige lichaam. Het kan dat dat hielp om de hartslag van het paard weer sterker te maken, maar het kan ook aan zijn gewicht liggen.’ De auteurs zeggen dat het paard gered kon worden omdat de hartstilstand vroeg werd opgemerkt, en omdat de getrainde artsen meteen zijn begonnen met CPR.

‘Ook risico’s in recovery’
Waardoor de hartstilstand werd veroorzaakt, kunnen ze niet met zekerheid zeggen. Aan de gezondheidstoestand van de merrie lag het volgens Ruiz en Junot niet. Medicatie kan een rol spelen, maar ook de plotse verandering van de positie van de merrie, vlak voor haar transfer naar de recovery box.

‘Deze zaak bewijst dat paarden ook risico lopen tijdens de recovery na een operatie. Niet alleen risico op verwondingen, maar ook op hart- en ademhalingsproblemen. Tijdens het overbrengen naar de recovery zou de hartslag van het paard dan ook moeten gecontroleerd worden.’

Bron: Horsetalk