Ook rijden zonder neusriem kan voor mondletsels zorgen

We weten allemaal dat een te strakke neusriem een paard stress én pijn bezorgt. Maar een team van Deense en Amerikaanse onderzoekers stelt nu dat rijden zonder neusriem ook pijnlijk kan zijn voor je paard. Een goed afgesteld hoofdstel is volgens hen dus de beste optie.

Letsels in de mondhoeken
In Denemarken werden meer dan 3300 wedstrijdpaarden door speciaal opgeleide professionals onderzocht. De onderzoekers wilden bekijken welk tuig letsels kan veroorzaken bij het paard. Hoofdonderzoeker Hilary Clayton zegt: ‘Vaak is het motto ‘less is more’ en neemt men aan dat rijden zonder neusriem zachter is voor het paard, en dat je zo wondjes in de mondhoeken vermijdt.’

Het resultaat is volgens de onderzoekers duidelijk: een correct afgesteld hoofdstel is de beste keuze. Zowel paarden die met een te strakke neusriem werden gereden, als paarden die zonder neusriem werden gereden, bleken meer letsels te hebben. De paarden die met een goed passend hoofdstel werden gereden, kwamen er als beste uit. Bij hen vonden de onderzoekers nauwelijks letsels. Bij in totaal negen procent van de paarden werden kleine letsels of sporen van bloed in de mondhoeken opgemerkt.

En nog een conclusie: bij de paarden die bitloos gereden werden, werden evenveel mondletsels opgemerkt.

Vuistregel: twee vingers
De bedoeling van een neusriem is om het bit te stabiliseren: met een neusriem ligt het bit rustiger in de mond. Daarnaast zal de neusriem ook bepalen hoe ver het paard zijn mond kan openen. Er zijn ruiters die de neusriem ‘misbruiken’ en de mond van hun paard simpelweg dichtsnoeren, en dat bezorgt het paard pijn en stress.

De vuistregel is echter dat er makkelijk twee vingers tussen de neusbrug en de neusriem moeten passen. Alleen dan kan het paard op het bit kauwen en ontspannen.

Je kan de volledige studie hier lezen.

Bron: Reiterrevue

lees ook:
- Nieuw-Zeeland wil te strakke neusriem weren
- Denemarken komt met video over nieuwe regels neusriemen
- Neusriemproblematiek ook in Zweden onder de aandacht
- Onderzoek wijst uit: 44% van de neusriemen te strak
- Nieuw licht op neusriemen: ‘Slechts 7% zit los genoeg’
- Te strakke neusriem geeft stress