Drastisch hooitekort

In Zweden dreigt een massaal hooitekort door de aanhoudende en extreme droogte. Landbouwers maken zich grote zorgen, het heeft al sinds begin mei niet meer geregend.

Dramatisch
Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca trok vorige week al aan de bel. Zij schatten dat de graanoogst dit jaar zo'n zes procent lager zal liggen. Bij ons in Nederland is het droog maar in een aantal Noord- en Midden-Europese landen (Estland, Letland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Polen, Duitsland en Finland) is de situatie ronduit dramatisch.

Erg moeilijk om aan hooi te komen
De Zweedse Lottie Pauli bevestigt dat het bij hen erg droog is. Zij woont in Brottby, zo’n 35 kilometer van de hoofdstad Stockholm.
‘Het is hier extreem droog, we hebben al sinds begin mei geen regen meer gehad. Volgens de voorspellingen komt die er ook niet meteen aan. In de weides is het gras zo goed als op, en mensen beginnen al hun hooi voor de winter te voeren. Ik heb zelf twee paarden en kan erg moeilijk aan hooi komen. Er is gewoon heel veel vraag naar. Iedereen wil natuurlijk ook voldoende hebben voor de winter die komt. De boer waar ik mijn hooi van koop, heeft nu 50% van zijn gewoonlijke voorraad. Of er nog een tweede keer gehooid zal kunnen worden, weten we niet.’

Hooi importeren
Er is een Zweedse Facebookgroep, Foderhjälpen 2018. Daar komen heel veel oproepen van mensen die op zoek zijn naar hooi. Iedereen is bezorgd om zijn dieren, niet alleen de paardeneigenaren. Mensen zijn zelfs aan het onderzoeken of ze hooi kunnen importeren vanuit Nederland of Polen.