Frans onderzoek: ‘Buitenpaarden’ briesen vaker

Volgens Franse onderzoekers briesen paarden vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen, zo blijkt uit het onderzoek.

Voor het eerst werd het ‘briesgedrag’ van paarden systematisch onderzocht. De 48 paarden in de Franse studie briesten gemiddeld iedere tien minuten.

Irritatie door stro
Volgens het NRC bieden paardenwebsites allerlei verklaringen voor briesen. Van nieuwsgierigheid en alertheid tot agressie en angst. Ook irritatie door stro of pollen wordt genoemd.

De Fransen vergeleken drie groepen: manegepaarden die vrijwel altijd op stal staan; manegepaarden die de helft van de tijd in de wei staan en paarden die altijd in de wei staan.

Binnenpaarden
De twee groepen manegepaarden briesten minder vaak dan de vrije paarden. Paarden die het vaakst binnen stonden, briesten het minst. Maar mochten de manegepaarden naar buiten, dan verdubbelde hun gebries.

Als de vrije paarden naar een nieuwe, verse wei mochten, vertienvoudigde het briesen.

Dat ligt volgens de onderzoekers niet aan de hoeveelheid stuifmeel. Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, concluderen ze. De paarden die stereotype gedrag en agressie vertoonden of een slechtere conditie hadden, briesten nauwelijks.

Bron: NRC