‘Giften’ door officials voor functies in gedragscode

De FEI gaat optreden tegen officials die met giften een functie hebben gekregen of hebben geprobeerd te krijgen op FEI-wedstrijden. Het bestaan van zulke ‘donaties’ kwam aan het licht tijdens een onderzoek door de CAS (het Hof van sportarbitrage van de FEI). Er bleken FEI-functionarissen die bereid waren om donaties te doen aan een organisatiecomité om te worden aangesteld op het evenement.

Met een nieuwe formulering komt in de gedragscode voor officials te staan dat financiële bijdragen of donaties onacceptabel zijn. De gedragscode wordt aangevuld met de regel dat een official ermee akkoord gaat om geen financiële bijdragen, donaties in geld of in natura of anderszins aan een organisator te doen, in ruil voor de benoeming tot official van het evenement.

Gedragscode
De nieuwe passage volgt op het bestaande: ‘Ik zal een neutrale, onafhankelijke en eerlijke positie behouden ten opzichte van sporters, eigenaren, trainers, grooms, organisatoren, andere officials en belanghebbenden. Financiële en/of persoonlijke interesses zullen nooit van invloed zijn op mijn functietaken en ik zal alles in het werk stellen om een dergelijke perceptie te vermijden.’

Reiskosten
Volgens bijlage H in het algemeen reglement beschouwt de FEI het betalen van eigen reiskosten door een official niet als een gift.

Bron: Horsetalk