Muildier Wallace The Great wint eerste dressuurwedstrijd

Kort geleden besliste British Dressage (BD) dat muildieren mochten deelnemen aan dressuurwedstrijden. Het elfjarige muildier Wallace The Great werd eerder nog geweerd, en zijn eigenares was dus erg blij met de beslissing van BD. Wallace heeft nu, als eerste muildier ooit, een dressuurwedstrijd in het Verenigd Koninkrijk gewonnen!

Muildieren toegelaten
British Dressage wilde Wallace niet toelaten tot officiële dressuurwedstrijden, omdat hij geen paard was. Maar daar legde zijn eigenares Christie McLean zich niet bij neer: zij wilde dat haar muildier op dezelfde manier behandeld werd als paarden en pony’s.

Eerder deze maand besliste British Dressage dat muildieren dan toch mochten deelnemen aan wedstrijden.

Eerste muildier ooit
En dat lieten McLean en Wallace zich geen twee keer zeggen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Britse dressuur nam een muildier deel aan een officiële wedstrijd. Wallace en McLean startten in een British Dressage Quest Club-wedstrijd. En dat niet alleen: ze wonnen ook in hun klasse met een score van 67,4%, en lieten acht paarden achter zich.

McLean was erg tevreden: ‘Wallace won in de introductieklasse, waar in totaal negen deelnemers waren. Deze avond drinken we een glaasje bubbels, om het eerste muildier in de Britse dressuursport te vieren! Dit is een tweede kans voor hem om iemand te zijn, het gaat over volharding. Ik wilde dit doen om hem gelukkig te maken, ik wil gewoon het beste voor hem.

Achtergelaten
Wallace deelt zijn stal thuis met twee ezels en een ander muildier. Dat muildier was echter zo zwaar mishandeld, dat hij nu niet kan bereden worden. Wallace zelf dwaalde ook rond een dorp in Ierland. Hij werd gered door The Donkey Sanctuary en werd geadopteerd door Lesley Radcliffe, een vriendin van McLean.

McLean en Wallace hebben de afgelopen zes maanden samen getraind, en het muildier bleek over dressuurtalent te beschikken. Met zijn schofthoogte van ongeveer 1.42 cm hoeft hij ook qua hoogte niet onder te doen voor zijn tegenstanders.

‘Wallace schrijft geschiedenis’
McLean zegt: ‘Er staan veel mensen achter ons. Dit bewijst dat muildieren net zoveel kunnen als paarden. Ik geloof dat Wallace dit wil doen. En hij schrijft twee keer geschiedenis: voor muildieren en voor British Dressage.’

Bron: Daily Mail

Lees ook: British Dressage laat dan toch muildieren toe op wedstrijden