Kranten vol over wapenfabrikant Glock als sponsor

In de paardenwereld is de discussie nooit helemaal op gang gekomen, de discussie over een wapenfabrikant als sponsor. De kranten van De Persgroep wakkeren deze discussie nu aan in de landelijke media. In de weekendbijlage van De Gelderlander, het AD, De Leeuwarder Courant, De Stentor en het Dagblad van het Noorden staat een groot artikel over Gelderse oppositiepartijen die het onverstandig vinden dat de Provincie Gelderland samen met een wapenfabrikant sponsor is van evenementen: het NK Dressuur en Outdoor Gelderland.

Provincie Gelderland sponsort sinds enkele jaren topsportevenementen, waarbij er al 2 miljoen euro ging naar de paardensport. Het NK dressuur in Ermelo kreeg jaarlijks tussen de 38.000 en 75.000 euro, Outdoor Gelderland tussen de 20.000 en 120.000 euro. Op beide evenementen kruisen de wegen van de provincie en Glock.

Van verwerpelijk tot ‘niets aan de hand’
In de – voor de verschillende uitgaves iets aangepaste – artikelen met koppen als ‘Hou wapenfabrikant weg uit de paardensport’ (AD), Een ongemakkelijk sponsorduo (Gelderlander),  ‘Provincie sponsort zij aan zij met wapenfabrikant (Stentor) en ‘Gelderse oppositie: sponsorrelatie met wapenfabrikant moet stoppen’ (Leeuwarder Courant) komen heel wat mensen aan het woord. Glock, zowel team Glock Nederland als het moederconcern in Oostenrijk, onthoudt zich zoals gebruikelijk van commentaar.

Paardenmensen vinden het niet bezwaarlijk
Verschillende Statenleden van de Gedeputeerde Staten van Gelderland (het dagelijks bestuur) vinden het minder fraai. SP, Groenlinks en SGP wil dat de provincie zich niet inlaat met een wapenfabrikant. Twee paardenmensen uit de politiek, VVD gedeputeerde Jan Markink (en voorzitter Veulenveiling Borculo) en CDA-fractievoorzitter Harold Zoet (ponyfokker) zeggen in de artikelen dat ze geen problemen hebben met Glock als sponsor samen met de provincie.

KNHS: geen probleem
De auteurs van het artikel spreken enkele bezoekers in Ermelo die wel problemen hebben met Glock als sponsor. De KNHS, herhaalde woorden van eerder, zij hebben geen probleem met Glock als sponsor: “De associatie met Glock als wapenfabrikant snappen wij wel. Maar er is inhoudelijk geen relatie met wapens, maar met de privéstal van de familie Glock.”

Lees hier het artikel uit De Gelderlander.
Lees hier artikel uit het AD.
Lees hier het artikel uit De Stentor.

Bron: Gelderlander/AD/De Stentor