‘Hoefijzers’ uit de Romeinse tijd opgegraven

Bij Vindolanda, een fort dichtbij de Muur van Hadrianus, zijn een aantal speciaal beschermende hoefijzers uit het Oud Romeinse tijdperk opgegraven. Deze zullen uiteindelijk tentoongesteld worden.

Zeldzame vondst
‘Het is ongelofelijk zeldzaam om een volledige set van vier ‘hipposandals’ te vinden,’ vertelt Barbara Birley, curator bij Vindolanda. ‘De hoefbeschermers zijn zo goed bewaard waren dat de speciale zolen om het uitglijden van paarden tegen te houden duidelijk zichtbaar is.’

De vondst werd ontdekt door één van de 250 vrijwilligers die ieder jaar graven bij het fort.
De beschadigde hipposandal

150 jaar graven
‘Gezien de Romeinen tussen 400 en 500 jaar in Groot-Brittannië woonden, kunnen teams de volgende 150 jaar op deze plek graven en nog steeds Romeinse schatten ontdekken. In de loop der jaren zijn er negen forten op deze plek gebouwd – telkens als er nieuwe Romeinen aankwamen, brakken ze wat er stond af en dekten ze de overblijfselen van het laatste fort af met klei en graszoden om stevige fundamenten te leggen voor hun nieuwe fort,’ legt Birley uit.

‘Dit betekent dat dingen goed bewaard zijn gebleven: één van de hipposandals heeft een scheurtje waardoor de set mogelijk in de sloot is gegooid omdat die ene is beschadigd.’

Set hoefijzers tentoongesteld
De set van hipposandals, die dateert tussen 140AD en 180AD, zal februari 2019 worden tentoongesteld in het nabijgelegen Roman Army Museum, wanneer het museum opnieuw wordt geopend.

Bron: BBC
Foto: Vindolanda