Geen straf voor baasjes die paardenpoep niet opruimen

De gemeente Dordrecht kan niet optreden tegen paardeneigenaren die de poep van hun paard niet opruimen. Dat is onmogelijk, omdat in de algemene plaatselijke verordening (APV) geen opruimplicht staat. Die geldt voor hondenpoep wel.

Overlast
Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van VVD, Beter Voor Dordt (BVD) en GroenLinks. Die partijen ergeren zich aan overlast op een fietspad in de wijk Stadspolders. De hopen paardenpoep zouden soms weken voor overlast zorgen. De partijen zeggen dat zij het niet aan hondenbaasjes kunnen uitleggen dat zij de uitwerpselen van hun dier wel moeten opruimen, terwijl paardeneigenaren vrijuit gaan.

Zak
Tot 2010 stond er wel een bepaling in de APV over paardenpoep. Destijds kon het college paardenhouders verplichten de poep van hun dier op te laten vangen in een zak die over zijn achterste zou moeten worden gehangen. Die bepaling werd geschrapt, omdat de gemeenteraad van alle regels die ‘moeilijk handhaafbaar waren’ afwilde.

‘Kwestie van fatsoen’
Toch vindt het college, net als GroenLinks, VVD en BVD, dat het ‘een kwestie van fatsoen’ zou moeten zijn om de paardenpoep te verwijderen van het wegdek, zo schrijft het. Maar een juridische grondslag ontbreekt dus.

Desondanks willen b en w in gesprek met maneges. Gehoopt wordt dat die paardenhouders kunnen overtuigen om de uitwerpselen op de openbare weg voortaan wel op te ruimen.

Bron: AD