Grote defensie-oefening in midden-, oost- en noord-Nederland

Op maandag 17 september begint een grote oefenperiode van defensie. Tijdens de jaarlijkse oefening Falcon Atumn wordt vaak over bewoond gebied gevlogen, het ministerie heeft daarom ook manegehouders over de oefening geïnformeerd.

Tot en met 12 oktober oefent defensie met diverse luchtmobiele grondeenheden, 16 helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen. Deze vinden voornamelijk in het midden, oosten en noorden van Nederland plaats.

Tactische opdrachten
Het daadwerkelijke programma start op woensdag 26 september en duurt tot 10 oktober. Tijdens Falcon Autumn worden diverse tactische opdrachten uitgevoerd, ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen.

Vliegbasis Deelen, boven Arnhem, is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland. Deelen is op oefendagen geopend voor militair vliegverkeer van 8.00 uur tot 23.00 uur. Op 2, 3, 4 en 8 oktober is de vliegbasis tot middernacht open.

Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen.

Lage hoogte
Om operaties goed te volbrengen, is het noodzakelijk om het vliegen met Apache, Cougar en Chinook helikopters op lage hoogte te beoefenen, laat defensie weten. ‘Wij bereiden onze militaire oefeningen zorgvuldig voor en proberen, indien mogelijk, onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden.’

Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie voorzien.

Meer informatie over vliegbewegingen vind je ook op NOS teletekst pagina 766.

Bron: Ministerie van Defensie