Meldpunt voor erfelijke gebreken bij Friese paarden

Een groep ‘liefhebbers van het Friese paard’ heeft het meldpunt Meldpunt gebreken Friese Paard in het leven geroepen. Een van de doelen van het meldpunt is om vast te stellen of er een toename of afname is van een aantal erfelijke afwijkingen binnen het ras.

De initiatiefnemers stellen op de website vast dat de inteelt binnen de populatie van Friese paarden in de afgelopen decennia te sterk is toegenomen. ‘En daar ligt dus de oorzaak voor de toename van de erfelijke gebreken bij onze Friese paarden’, stelt het Meldpunt.

Erfelijke gebreken
De erfelijke gebreken waar veel Friese paarden aan lijden zijn onder meer dwerggroei, waterhoofd, slokdarmverlamming, aortaruptuur, staart- en manen eczeem en oogaandoeningen.

‘Inteelt binnen de populatie van Friese paarden is de afgelopen 50 jaar sterk toegenomen. Dit heeft voor een toename van verschillende erfelijke gebreken bij de Friese paarden gezorgd’

Aantal dragers
De website wil de liefhebber en fokker van Friese paarden een overzicht geven van het aantal dragers (zowel heden als verleden) van het dwerggroei gen en/of waterhoofd gen. ‘De teleurstelling en het verdriet bij de eigenaren heeft ons doen besluiten onderzoek te gaan doen naar de gebreken binnen het Friese ras’, aldus de initiatiefnemers.

‘Op de KFPS-lijst staan op dit moment 29 dekhengsten vermeld welke drager zijn van het dwerggroei gen en/of waterhoofd gen. Helaas moeten wij constateren dat deze lijst lang niet volledig is.’

Het meldpunt heeft na jarenlange bestudering van de bloedlijnen een lijst opgesteld met 80 dekhengsten welke drager zijn van het dwerggroei gen en/of waterhoofd gen.

Zelf melding maken
Het meldpunt doet momenteel onderzoek naar de hoeveelheid veulens die de afgelopen 10 jaar zijn geboren met een genetische afwijking en bij hoeveel paarden de afgelopen 10 jaar een afwijking is ontdekt.

Op de website kan je zelf een melding maken van je eigen veulen of paard die lijdt aan een genetische aandoening. Hierdoor word je ook meteen op de hoogte gehouden van statistieken rondom het onderzoek.

Er worden geen namen van eigenaren en/of fokkers vermeld om de privacy van de melding te waarborgen.

Bron: meldpuntgebrekenfriesepaard.nl