Slechte weerstand? Vier meest gemaakte fouten

In het najaar heeft de weerstand van je paard het zwaar te verduren. Je ziet dat het verharingsproces op gang komt en dat de wintervacht steeds zichtbaarder wordt. Maar binnen in het lichaam van je paard gebeurt er nog veel meer. Daarom is er alleen voor zorgen dat je paard op temperatuur blijft niet voldoende. Er zijn meer factoren die een belangrijke rol spelen bij de weerstand van je paard. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan de weerstand van je paard alleen maar verslechteren.

Mentaal en fysiek gedeelte
De weerstand bestaat uit een mentaal en fysiek gedeelte. Om beide op peil en in balans te houden, heeft je paard voldoende energie nodig. Wanneer de fysieke weerstand van je paard uit balans is, heeft dit tevens invloed op de mentale weerstand. Wanneer je paard bijvoorbeeld door het verharingsproces een slechtere, fysieke weerstand heeft, zal dit zich mentaal uiten in veranderend gedrag. Vaak gehoorde klachten zijn lusteloosheid, verminderde energie en chagrijnig, neerslachtig gedrag. In het najaar, tijdens sterk wisselende temperaturen, zijn er verschillende factoren die vaak over het hoofd gezien worden waarbij de weerstand van je paard kan verminderen.

Zo hinder je de weerstand van je paard

1. Geen rekening houden met het verharingsproces
Wanneer de dagen korter worden, start de hypofyse met het aanmaken van hormonen om het verharingsproces in gang te zetten. Dit proces start onafhankelijk van de temperatuur van dat moment.Het verharingsproces vergt veel energie van je paard. In deze periode is je paard daardoor vatbaarder voor kwaaltjes. Je kunt je paard hierin ondersteunen door het voeren van Omega vetzuren . Deze vetzuren zorgen voor een gezonde huid en ondersteunen de spijsvertering. Zo helpen Omega vetzuren je paard goed door de rui te komen met een glanzende vacht en minimale kriebels.

Er bestaat een variatie aan supplementen om je paard de opkikker te geven die hij nodig heeft en die de rui stimuleren. Met rust in combinatie met deze boost geef je je paard meer vitaminen, mineralen, probiotica en extra energie zodat hij zijn conditie weer terug krijg. Je ondersteunt hiermee de fysieke en mentale weerstand van je paard. De opkikker is niet alleen geschikt voor paarden die al een terugval hebben, maar is ook als preventieve ondersteuning een heel fijn product. Door een goede ondersteuning vergt het verharingsproces minder energie en heeft het minder impact op de weerstand van je paard.
   
2. Onvoldoende aandacht voor de aanmaak van de wintervacht
Met de wisselende temperaturen wisselen veel paardeneigenaren ook regelmatig van dekens. Wanneer je paard niet geleidelijk aan de dalende temperaturen kan wennen, krijgt hij geen kans om zijn eigen wintervacht aan te maken. Je paard zal dus meer energie moeten gebruiken om zijn lichaam op temperatuur te houden. Hierdoor kan je paard verkouden raken of een andere infectie binnenkrijgen. Wissel dus niet direct van deken  wanneer de temperatuur maar een paar graden scheelt. Wanneer je gebruikt maakt van dekens is het verstandiger de dikte langzaam op- en weer af te bouwen.
   
3. Teveel stress laten ervaren
Stress vermindert de weerstand van je paard omdat het stresshormoon (cortisol) de aanmaak van witte bloedlichaampjes remt. Witte bloedlichaampjes hullen zich om het virus in het lichaam heen en verdrijven het virus. Daarnaast vermindert de aanwezigheid van cortisol de werking van witte bloedlichaampjes. Wanneer je het stressniveau van je paard niet omlaag kunt krijgen, zal je paard niet in staat zijn infecties te overwinnen.Kijk ook altijd naar de gemoedstoestand van je paard! Veel wedstrijdpaarden en paarden die andere prestaties moeten leveren in de zomer kunnen na een intensievere periode ook rust gebruiken. Gun een paard deze tijd.
   
4. Te lang door laten lopen met een verminderde weerstand
Paarden met een verminderde weerstand kunnen op een gegeven moment niet meer alle virussen die het lichaam binnendringen afweren. Hierdoor krijgen virussen en infecties alle kans om schade aan te richten in het lichaam. Wanneer een virus het lichaam binnendringt, verdrijven een deel van de witte bloedlichaampjes het virus weg. Zij omhullen het virus en maken het onschadelijk. Samen met het virus worden de cellen door het lichaam afgevoerd. Een ander deel van de witte bloedlichaampjes maakt speciaal tegen het virus gerichte anti-lichamen aan. Deze anti-lichamen hechten zich aan het virus en maken deze vervolgens onschadelijk. Dit proces veroorzaakt vervolgens koorts. Om er voor te zorgen dat je paard voldoende witte bloedlichaampjes aanmaakt, is het bijvoeren van Echinea aan te raden. Ook kruiden  zoals rozenbottel, brandnetel, paardenbloem en knoflook ondersteunen de aanmaak van witte bloedlichaampjes.