‘Een deken op je paard? Niet overdrijven…!’

De temperaturen beginnen te dalen, de winter nadert. Zou je paard het niet, net als jij, koud hebben? Tijd om een deken bij je paard op te doen. Of… toch even wachten?

Het lijkt wel alsof we de dekens steeds eerder en vaker tevoorschijn halen, zo signaleren dierenartsen. De temperatuur kan per dag enorm variëren. Wij vinden het wat frisjes ’s avonds laat en ’s morgens vroeg, dus… ons paard zal het ook wel koud vinden.

Hartaanval
Maar paarden zijn geen mensen. Sterker nog, ze moeten hun warmte kwijt kunnen. Een oververhit paard kan koliekverschijnselen vertonen. Erger… ze kunnen zelfs een hartaanval krijgen als ze te warm worden! En dat is een probleem dat wij als eigenaren creëren…

Vooral voor paarden met overgewicht vormt teveel warmte een gevaar. Zij krijgen eerder last van hoefbevangenheid. En dat op zijn beurt kan zelfs dodelijk zijn! Het is zelfs natuurlijk dat een paard aankomt in de zomer en afvalt in de winter. Wij beïnvloeden dat – overigens hormonale – proces.

Paarden zijn geen mensen
De tip van de expert luidt dus dat je niet jouw lijf als uitgangspunt neemt. Dat jij een dikkere jas aantrekt in het najaar, betekent niet dat je paard het óók koud heeft.

Kijk naar (de conditie van) je paard; elk paard is uniek. En ook: laat je niet gekmaken door andere eigenaren. Twijfel je, vraag dan je dierenarts om advies.

Bron: Horse & Hound