Vervoer in de trailer: Wat doe je met de staart?

Wat doe jij als je je paard in de trailer laadt? Plaats je de buis achter je paard, inclusief zijn staart? Dan doe je het goed! Een paard heeft namelijk zijn staart nodig om hem te helpen met zijn balans tijdens het vervoer, aldus Vicky de Visser EquiOsteopathie.

Doe dus niet de staart óver de buis, omdat je bang bent dat je paard zijn staart eronder poept, op weg naar een wedstrijd. Je wilt natuurlijk niet dat hij met een vieze staart en achterkant de ring in gaat! Toch moet de staart dus onder de buis en niet erover! Als hij zijn staart over de buis heeft, kan je paard onvoldoende zijn balans houden.

‘Tegenremmen’
Remt de trailer, bijvoorbeeld voor een stoplicht, dan moet het paard zich aanspannen om de remkracht op te kunnen vangen. Dit doet hij door te gaan ‘zitten’; de heupen en knieën te buigen, waardoor de rug bolt en het heiligbeen achterover beweegt: de staart wordt aangetrokken.

Wanneer de buis onder de staart zit, wordt het heiligbeen (in het slechtste geval) niet achterover maar voorover gedrukt. Het paard kan dan niet remmen/gaan zitten. Het is zelfs mogelijk dat het paard een verkeerde kanteling (nutatie disorder) van het heiligbeen oploopt. Gevolg daarvan kan zijn dat het paard onder het zadel of aan de longe niet meer sluit of draagt.

Staartzak
Wil je de staart van je paard schoon houden, doe dan een staartzak om. Dan kun je ‘m gewoon onder de buis laten hangen zonder dat ‘ie vies wordt!

Bron: Vicky de Visser EquiOsteopathie