Hans Peter Minderhoud wint wereldbekerfinale dressuur!

Vanmiddag vond de allesbeslissende Kür op muziek plaats tijdens de wereldbekerfinale dressuur in Gothenburg, Zweden. Nadat Hans Peter Minderhoud zijn Glock’s Flirt (v. Florestan I) afgelopen vrijdag al naar nipte winst in de Grand Prix stuurde, beloofde het vanmiddag opnieuw een spannende strijd te worden. Nog nooit eerder zaten er zulke kleine percentages tussen de top drie in de finale. Mocht het Minderhoud lukken om de eindstrijd op naam te schrijven, dan zou dit de dertiende finalewinst voor Nederland opleveren.

Hans Peter betrad even na 16:00 uur als zestiende deelnemer de bomvolle arena van het Scandinavium. Het gezicht van de Glock-ruiter stond gespannen van de concentratie. Nog een bevestigend klopje op de hals van de vijftienjarige Flirt en het duo ging van start. Op de klanken van de voormalige Kür van Tango toonde de combinatie, in afgelopen seizoen de etappes in Stockholm en ‘s-Hertogenbosch op naam schreef, een fraaie eerste passage en uitgestrekte draf. De appuyementenseries waren sterk geschaard en in balans, waarna een uitgestrekte stap ruim en van zeer hoge kwaliteit volgde. De pirouettes waren klein en goed vanuit het achterbeen gesprongen, terwijl de changementenseries juist weer prima groot werden doorgesprongen. De afsluitende lijn met zigzag-appuyement in passage toonde veel expressie, waarna Hans Peter niet anders dan terecht zeer tevreden kon zijn met deze foutloze rit. De score van 82.35% leverde hen de welverdiende titel en een prachtige afsluiting van dit seizoen op!

Teleurstelling bij Zweedse favorieten
Tinne Vilhelmson-Silfven (Zweden) stuurde haar fraaie Don Auriello (v. Don Davidoff) met 81.42% naar de tweede plaats. Hoewel Don Auriello over een geweldig voorbeen beschikt, bleef de motor in de achterhand hier en daar ‘hangen’. De amazone nam veel risico door het rijden van de pirouettes met één hand. Een kostbaar foutje in de changementen om de twee deed hen uiteindelijk de das om. Jessica van Bredown-Werndl (Duitsland) en de vijftienjarige Gribaldi-hengst Unee BB finishten met 80.46% op de derde plaats. Daarmee kwam het duo, dat tijdens het drafappuyement te maken kreeg met een communicatiefout waardoor Unee aangaloppeerde, tot dezelfde klassering als in 2015.

Publieksfavorieten Patrik Kittel en Watermill Scandic HBC (v. Solos Carex) kwamen als laatste combinatie in de baan. De zeventienjarige ‘professor’ had vandaag te maken met wat spanning, waardoor de stap te gespannen en vluchtig was en de oprichting en aanleuning hier en daar te wensen over lieten. Voor hen was er vandaag met 78.94% een toch teleurstellende vierde plaats. Het zou best kunnen zijn dat we deze combinatie niet meer terug zien in de wedstrijdarena, want Kittel heeft onlangs laten doorschemeren dat de wereldbekerfinale weleens het laatste optreden van zijn hengst zou kunnen zijn.

De 26-jarige Anna Kasprzak (Denemarken) stuurde haar eveneens zeventienjarige Donnperignon (v. Donnerhall) naar de vijfde plaats. Hoewel er duidelijk verbetering te zien was in de soms moeizame piaffe, maakte het duo fouten in de tweeërs. De jury beoordeelde deze verrichting uiteindelijk met 78.62%.

Bron: De Hoefslag
Foto: Remco Veurink