Hoe korter op de wei, hoe meer er gegeten wordt

Paarden die voor korte tijd de wei op gaan eten meer per uur dan hun soortgenoot dat de hele dag op de wei staat. Onderzoekers aan de North Carolina State University uit Amerika hebben dit onderzocht. Zij boden hun testgroep gedurende een bepaalde periode 3 tot 24 uur weidegang aan met relatief vers gras. Naast weidegang kregen de dieren ook onbeperkt hooi aangeboden. De testgroep woog gemiddeld rond de 500 kg.

Factor drie
Het blijkt dat de paarden die drie uur per dag op de wei staan het meeste gras per uur naar binnen werken. Paarden die zes uur mogen grazen kwamen aan 0,75 kg per uur. Voor de paarden die negen en 24 uur per dag op de wei staan komen respectievelijk aan 0,6 kg en 0,35 kg per uur. Hoe minder lang een paard dus op de wei staat hoe meer hij in die korte tijd eet. Dit verschil loopt op met een factor drie. De onderzoekers vermoeden dat het paard weet dat hij maar voor een korte tijd de beschikking heeft over het lekkere gras en er daarom zoveel mogelijk van wil eten.

Voerbeleid
Voor mensen die hun paard dus voor een korte tijd op de wei zetten in verband met hoefbevangenheid of een andere aandoening is dit belangrijke informatie om mee te nemen in hun voerbeleid. Zij zouden kunnen overwegen om de weidegang op een andere manier in te delen.

Bron: HorseSource